مقالات آموزشی
مقالات مخصوص کودکان توسط روانشناسان مهد کودک رییس کوچولو با دقت جمع آوری و نوشته شده است که شامل مطالب روانشناسی، تربیت کودک و بیان مسائلی که عموماً والدین در برخورد با کودک خود با آن مواجه می شوند است.
از آنجایی که پدرها و مادرها قادر به شناخت تمام روحیات و خصوصیات کودکان خود نیستند مقالات کودک می تواند راهنمای خوبی برای چگونگی حل مشکلات رفتاری و تربیتی بچه ها باشد. والدین آگاه برای درک موقعیت و شناخت بهتر روحیات فرزندان خود وقت بیشتری برای مطالعه انواع مقالات کودک می گذارند.
شما والدین عزیز می توانید با انتخاب نام مقاله مربوطه آن را مطالعه نمایید. شایان ذکر است اگر درمواردی نیاز به مقاله با موضوع خاصی پیرامون کودک بود با فرستادن درخواست خود از طریق تماس با مهد کودک مقاله مدنظرخود رادرسایت مشاهده خواهید نمود.
برخورد با کودکان بی ادب
بسیاری از والدین از رفتار بد، بی احترامی، بد دهنی و اعمال زشت فرزندان خود شکایت می کنند.کودکان غالباً در شرایطی که برای آنها ناخوشایند است، بی ادبی می کنند ، یا بیشتر اوقات، کودکان فقط می خواهند با رفتار زشت و بی احترامی جلب توجه کنند. مهمترین چیزی که باید به خاطر داشته باشید این است که آرام باشید و با احترام و به نحو صحیح با کودکان بی تربیت برخورد کنید. در ادامه نحوه برخورد با کودکان بی ادب را بخوانید.
احساس خود را کنترل کنید
هرگز با پرخاشگری و بی ادبی عکس العمل نشان ندهید و احساس خودتان را در مقابل بی تربیتی کودکان کنترل کنید. سعی کنید بهترین واکنش ها را نشان دهید.
هنگام بی ادبی کودک او را نادیده بگیرید
یکی از نکات مهم شیوه برخورد با کودک بی ادب نادیده گرفتن او است. هنگامی که به بچه ها توجه و محبت نمی کنید، کودکان با رفتار زشت و بی ادبی می خواهد توجه شما را جلب کند.
اگر هنگام بی ادبی کودک به روی آن ها بخندید یا خشمگین شوید به او ثابت کرده اید که با این کار ها می تواند توجه شمارا جلب کند.
بنا براین بی توجهی به کار های زشت کودک یکی از اصول مهم نحوه برخورد با کودکان بی ادب می باشد. در مورد کمک به کودکان حساس بیشتر بخوانید.
الگوی خوبی باشید
در قدم اول نباید الگوی بی ادبی برای کودکان خود باشیم. هر رفتاری که ما انجام میدهیم کودکان می بینند، و تقلید می کنند. فراموش نکنیم که این پدر و مادر هستند که در تربیت کودکان تاثیر می گذارند.
شناخت رفتار های خوب
کودکان خود را با رفتار های خود و بد آشنا کنید، هنگام انجام یک رفتار خوب و با آدبانه کودک را تشویق کنید. به فرزند خود بیاموزید که چه موقعی باید رفتار و عکس العمل مناسب را از خود نشان دهد. در مورد عواقب رفتارهای خوب حتما با کودکان صحبت کنید و آن ها را قانع کنید
مراحل رشد مغز کودکان
شاید والدین به منظور رشد رضایت بخش یک کودک نیازمند دانستن مراحل رشد مغز کودکان باشند: مغز انسان بلافاصله پس از تولد رشد خواهد کرد یین سنین 5 تا 6 سالگی حدود 70% مغز رشد می کند. زمانی که انسان به سن نوجوانی(10 تا 11 سالگی) می رسد تقریبا 90% مغز او رشد کرده است.
مغز انسان درست قبل از رسیدن به بزرگسالی(20 سالگی) به رشد کامل رسیده است.
برخلاف تصور غلط رایج، کودک باید در محیطی آرام و شاد بیاموزد نه به سبک یادگیری “نظامی” که در آن کارهای کلاسی سخت و کسل کننده است.
ضمنا منظم بودن مهم است اما موثرترین راه برای به ظهور رساندن استعداد مادرزادی یک کودک نیست.
مهم است که در طول دوره پیش دبستانی و کل دوران دبیرستان پایه محکمی برای کودک ایجاد کنیم.
راهنمایی کودکان در یک مسیر درست در مراحل اولیه مهم است زیرا تصحیح آنها در مراحل بعد دشوارتر و نیازمند تلاش بیشتری خواهد بود.
نیمکره های مغز
در این مقاله پروفسور شیچیدا به بررسی عملکردهای نیمکره های مغز و مراحل رشد مغز کودکان می پردازد. نیمکره چپ مغز به عنوان نیمکره تحلیلی شرح داده می شود زیرا به صورت خطی عمل کرده و الگوی مرتبی از یک نقطه به نقطه دیگر داشته و به طور مرحله به مرحله حرکت می کند. این موضوع در پردازش اطلاعات کلامی (زبان) بسیار موثر است.
نیمکره راست مغز بخش خلاق مغز است؛ جایی که جستجو می کند، الگوها را می سازد و رابطه بین قسمتهای جداگانه را تشخیص می دهد. این نیمکره به صورت خطی حرکت نمی کند اما به طور همزمان پردازش می کند. این قسمت مغز در پردازشهای دیداری و فضایی بسیار موثر است.
عملکردهای نیمکره چپ:
تحلیلگر؛
منطقی؛
جزئینگر و حقیقتگرا؛
محاسبهگر؛
مایل به فکر کردن در قالب کلمات.
عملکردهای نیمکره راست:
خلاق؛
آزاداندیش؛
دارای نگاهی کلان به موضوعات؛
شهودی؛
مایل به اندیشیدن در قالب تصاویر (بیشتر بصری هستند).
آموزش مهارت اجتماعی به کودکان
مهارت اجتماعی افراد در دوران کودکی شکل می گیرد و هر تجربه ای که کسب می کنند در آینده کودکان تاثیر بسزایی دارد. مهارت های اجتماعی در مهدکودک فرزندان آفتاب توسط مربیان و کارشناسان خبره آموزش داده می شود. در این مقاله نحوه ی آموزش مهارت اجتماعی کودکان و اقداماتی که والدین گرامی باید انجام دهند را از زبان کارشناسان توضیح می دهیم.
اهمیت آموزش مهارت اجتماعی
طبق تحقیقاتی که توسط پژوهشگران انجام شد، آموزش مهارت های اجتماعی در مهد کودک و قبل از ورود به مدرسه بسیار پر اهمیت است. نتایج این تحقیق این بود که روابط اجتماعی می تواند استرس یا هورمون کورتیزول را کاهش دهد و در حل مسائل تمرکز بیشتری داشته باشند. همچنین آموزش مهارت های اجتماعی در پرورش خلاقیت در کودکان بسیار تاثیرگذار است.
آموختن مهارت اجتماعی در مهد کودک و دوران پیش دبستانی باعث می شود راحت تر با دیگران روابط اجتماعی برقرار کنند. پرورش کودکان اجتماعی سبب میشود در دوران مدرسه با معلمان و دوستان خود بهتر رابطه برقرار کنند.
بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد دوستیهای دوران کودکی برای سلامت ذهن بچهها مفید است. دوستی به بچهها فرصتی برای تمرین مهارت های روابط اجتماعی پیشرفته، مانند حل مسأله و مناقشات میدهد.
علاقه
کودکان کاری را انجام می دهند که به آن علاقه داشته باشند برسی کنید که کودکان به چه چیزی علاقه دارند. آیا آنها به ورزش خاصی علاقه دارند؟ یا نواختن سازی از موسیقی؟ یا کلاس های آموزشی دیگر؟ راهی عالی و آسان برای افزایش مهارت اجتماعی کودکان شرکت آن ها در این کلاس ها است. همچنین با شرکت در این کلاس ها کودکان با دوستان خود ارتباط برقرار می کنند و همفکر می شوند و احساس راحتی بیشتری خواهند داشت.
همکاری
کودکانی که برای یک هدف مشترک با بچه های دیگر همکاری می کنند خوش اخلاق هستند و در کار ها مشارکت و کمک می کنند. مهارت همکاری یکی از مهم ترین ارکان های آموزش مهارت اجتماعی کودکان است. کودکان به همان اندازه که در کلاس های درس همکاری می کنند باید در بازی های گروهی نیز همکاری داشته باشند.
این همکاری ها در آینده فرزندانتان خیلی مهم است و باید در مدرسه، دانشگاه و محیط های کاری و جامعه همکاری را انجام دهند. اکثر کسب و کار ها به واسطه ی افرادی با همکاری اجتماعی موفق شده اند.
نحوه ی همکاری در کودکان
با بچه ها در مورد اهمیت همکاری در افزایش مهارت اجتماعی صحبت کنید. و فرصت هایی ایجاد کنی تا در کار های خانه همکاری کنند. همکاری در کودکان ۳ و ۴ سال می تواند در بازی های گروهی شکل بگیرد، در کودکان ۵ و ۶ ساله در حل مسائل و کار های تحقیاتی کوچک در مهد کودک ها و پیش دبستانی انجام شود.
در بازی ها و کار های گروهی یک نفر میتواند نقش سر گروه را داشته باشد و بقیه از دستورات رهبر گروه پیروی کنند. در کل همکاری فرصت مناسبی است که کودکان خود را بیشتر بشناسند.
رفتار خوب
داشتن رفتار خوب یکی از مهم ترین مهارت های اجتماعی لازم برای کودکان است. معلمان، خانواده و تمام افراد جامعه به کسانی که رفتار اجتماعی خوبی دارند احترام می گذارند. در ادامه عواملی که باعث یک رفتار مناسب در برخورد با دیگران می شود را توضیح می دهیم.
نحوه ی رفتار خوب
اول از هر چیزی باید الگوی خوبی برای کودکان باشیم زیرا کودکان رفتار های مارا می بینند و تکرار می کنند. یعنی هنگام برخورد با دیگران احترام بگذارید و از کلماتی مودبانه مانند نه، متشکرم، بله، سپاس، ببخشید استفاده کنید.
رعایت آداب غذا خوردن
خجالتی نبودن
داشتن ظاهر مرتب و آراسته
پیدا کردن هم صحبت در جمع
کمک به دیگران در انجام کارهای مفید
قطع نکردن صحبت ديگران
احترام به قانون
توانايي نه گفتن به ديگران
عدم تمسخر ديگران به علت عیب و ظاهرشان
و نحوه ی گوش دادن که در ادامه می خوانید
گوش دادن
شنیدن هم مانند صحبت کردن بسیار مهم است، زیرا مکالمه ی یک طرفه سبب خستگی هر دو نفر می شود و در نهایت ممکن است باعث قطع رابطه شود. در کل آموزش مهارت گوش دادن سبب اجتماعی شدن کودکان می شود.
هنر گوش کردن نیز از آموزش مهارت اجتماعی کودکان است. میزان یادگیری کودکان در مهد، مدرسه و کلاس های آموزشی به میزان گوش کردن آن ها بستگی دارد. گوش کردن به معنای شنیدن نیست بلکه به معنی دریافت و درک مفهوم کامل از طرف مقابل است.
نحوه ی گوش دادن
در هنگام کتاب خواندن یا قصه گویی برای کودکان از چیزی که گفتید سوال کنید مثلا “از اینجا به بعد قصه بنظرت چه می شود؟” یا “تعریف کن از این داستان چه فهمیدی؟” با این کار کودک را تشویق میکنید که ادامه ی داستان را گوش کند. موضوع چیزی که راجبش صحبت می شود نیز باید جذاب باشد تا هر دو طرف درگیر شنیدن و صحبت کردن باشند.
سلام و احوال پرسی
اولین برخورد در برقراری روابط اجتماعی سلام و احوال پرسی با طرف مقابل است. کودکانی که در ارتباط با دیگران و همسالان خود مشکل داشته باشند در آینده به مشکلاتی جدی برخورد می کنند. این افراد ممکن است حتی در هنگام برخورد با آشنایان و دوستان و حتی خانواده سر به زیر باشند. بنابراین نحوه سلام کردن از آموزش های مهارت های اجتماعی به کودکان است.
نحوه ی سلام کردن
هنگام سلام کردن باید تن صدا صمیمی و دوستانه باشد و مهم نیست که از چه کلماتی استفاده می شود. مهارت سلام کردن هم می تواند به صورت غیر کلامی نیز باشد مانند: سر تکان دادن و تغیر حالت چهره، دست تکان دادن، نشست و برخواست باشد.
شیوه حل مسأله
کودکان باید بیاموزند که در بین جامعه و افراد چگونه اختلافات را رفع و مسائل را حل کنند. گاهی ممکن است در مدرسه با دوستان خود دعوا کند و از شنیدن حرف های شما ناراحت شود و با تندی برخورد کند. در چنین مواقعی باید به کودک خود بیاموزید که چگونه پاسخ بدهد و چه رفتاری از او سر بزند. کودکانی که نمی توانند اختلافات را درک کنند دچار ضعف در مهارت اجتماعی هستند.
بنابراین شیوه حل مسأله در کودک از آموزش های مهارت اجتماعی کودکان است
افزایش تمرکز در کودکان
عده ی زیادی از والدین در جلسات مشاوره و روانشناسی کودک از متخصصین مهد کودک رییس کوچولو سوال می کنند که چرا فرزندمان حین درس خواندن و انجام کار هایی که به او سپرده ام تمرکز کافی ندارند. ما در این مقاله اصولی ترین راهکارها و روش های افزایش تمرکز در کودکان که توسط متخصصین ما ارائه شده را در اختیار شما والدین گرامی قرار میدهیم تا همگی بتوانیم از این روش ها برای افزایش توجه و تمرکز بهره مند شویم در ادامه با ما همراه باشید
خیانت ناخواسته والدین به کودک
یکی از مادران پرسیده بود : ببینید پچه ی من عصبیه لجبازی میکنه، تمرکز اصلا نداره، میگم بشین درستون بخون، میشینه! ولی انگار حواسش جای دیگست و یا حتی سرش تو کتابه! ولی انگار ذهنش جای دیگست.
و اما پاسخ مشاوران برای افزایش تمرکز کودک چه بوده؟
هر یک ساعت انجام تحرک جسمی، سه ساعت تمرکز ذهنی و آرامش اعصاب و روان را به همراه دارد.
زمانی که کودک تحرک و فعالیت دارد، سموم از بدن خارج می شود و بدن تازه میشود یا به اصطلاح (رفرش) می شود. گردش خون در بدن بالا می رود و گیرایی و تمرکز کودک نیز افزایش پیدا میکند.
بعضی مادر ها فکر می کنند که از بچه حمایت میکنند!
متعصفانه خیلی از پدر و مادر ها این قضیه را نمی دانند! و خیلی راحت به بچه خیانت می کنند.
چراکه بعضی مادر ها در همه صحنه ها وارد عمل می شوند و تمام کارهای خانه مانند: شستن ظرف ها، مرتب کردن اتاق بچه، کمک در درس بچه ها، غذا پختن و در بیشتر امور خانه مشغولند.
اما مادر ها تنها فکر می کنند که کار خوبی می کنند.
در این مورد جمله ایی هست که می گوید: فعال دیگران را منفعل می کند. (برگرفته از: دکتر سعید عزیزی)
فعالیت بیش از اندازه مادر در خانه سبب انفعال دیگر اعضای خانواده می شود.
و اما خیانتی که پدر ها مرتکب می شوند!
پدران الگوی کودکان هستند چه دختر، چه پسر، اگر پدران در کار های خانه کمک نکنند، به هیچ عنوان الگو نخواهند شد.
تجربه ثابت کرده هر زمان پدر خانواده در کار های خانه سهیم بوده، کودکان هم بدنبال آنها کار کردند.
وقتی پدر با این همه خستگی از سرکار وارد خانه می شود و دوتا ظرف جابه جا میکند، بچه ها می بینند و این در ذهن کودکان معجزه ایجاد می کند.
به کودک حتما فرصت بازی کردن بدهید
کی از بهترین روش ها برای افزایش تمرکز در کودکان بازی کردن است. کودکان می آموزند برای رسیدن به موفقیت در بازی باید مراحلی را در بازی پشت سر بگذارند و حین بازی حس خوب و شادمانی به کودک منتقل می شود.
در مهد کودک رییس کوچولو با توجه به سن کودک از بازی های مختلفی برای افزایش سطح تمرکز استفاده می شود. در ادامه با برخی از این بازی ها آشنا می شویم.
چه بازی هایی تمرکز کودکان را افزایش می دهد؟
بازی شطرنج
تمرکز یکی از مهم ترین الزامات بازی شطرنج است. غیرممکن است شخصی در شطرنج روی بازی متمرکز نباشد ولی برنده شود. در بازی شطرنج کودکان مهارت دور اندیشی و برنامه ریزی را می آموزند زیرا شطرنج همواره با پیش بینی آینده همراه است.
به واسطه شطرنج کودکان می توانند به سطح بالایی از تمزکز فکری و ذهنی برسند. یکی از اصلی ترین فعالیت های مهد کودک فرزندان آفتاب آموزش شطرنج به کودکان است.
پازل ها
امروزه پازل ها در انواع و مدل های مختلفی از : اعداد، تصاویر، اشیاء، کلمات هستند که سبب افزایش توجه و تمرکز در کودک می شود.
حدس اشكال هندسی
به کودک خود اشکال هندسی بدهید و از او بخواهید چشانش را ببندد و آن ها را حدس بزند.
مارپیچ ها
بازی های مارپیچی در انواع مختلف وجود دارند و برای کودکان بسیار جذاب هستند. توانایی حل مسئله در این نوع بازی ها تمرکز و توجه کودک را افزایش می دهد.
یادگیری زبان دوم
تجربه ثابت کرده کودکانی که حداقل یک زبان دوم (به غیر از زبان مادری) بیاموزد، توانایی یادگیری و درک مفاهیم دیگر برایش آسان تر است. با یادگیری زبان دوم نیم کره چپ و راست مغز او فعال می شود.
ورزش
این مورد را هم در ابتدا توضیح دادیم که تحرک یکی از مهم ترین راهکار های تقویت تمرکز در کودکان است. زیرا ورزش خون جدید را در بدن به گردش در می آورد و کودکان سرحال می شود، مسلما کودکی که سرحال تر است تمرکز بیشتری دارد.فضای رقابتی و مسابقه ایجاد کنند
بهتر است ورزش ها در کنار هم نوعان خود کودک و ایجادفضای رقابتی و مسابقه ای انجام شود. چرا که باعث افزایش مهارت های اجتماعی کودکان نیز می شود که این هم تاثیر بسزایی در تقویت تمرکز دارد.
افزایش تمرکز هنگام درس خواندن
در زمان درس خواندن کودک عوامل حواس پرتی مانند: تلویزیون، گوشی، اسباب بازی، دور از دسترس او قرار بگیرد زیرا مهم ترین عاملین برای کاهش تمرکز و یادگیری هنگام درس خواندن می باشد.
نوع نشستن، زاویه گردن و کمر، صندلی مناسب، نور کافی و میز مناسب از عوامی محیطی هستند که در میزان سطح تمرکز و آرامش تاثیرگذارند.