سایت آشپزی و خوراکی ها


کرفس گیاهی است از خانواده چتریان که یکی از مفیدترین سبزیجات روی زمین محسوب می شود، در یونان باستان برگ های کرفس به عنوان ارغوانی برای مرده ها و یا به صورت تاج گل به سربازان جنگی می دادند. طبع کرفس گرم و خشک می باشد. کرفس بیشتر در زمستان و اوایل بهار رشد می کند و به صورت آب کرفس، کرفس خام در سالاد و به صورت کرفس پخته در سوپ، آش و خورش استفاده می شود. کرفس به عنوان یک منبع عالی از آنتی اکسیدان های فلاونوئید و پلی فنول و ویتامین k هایی مانند ویتامین K، ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، سدیم، مس، منیزیم، آهن، روی، فولات و ویتامین B۶ و فیبر شناخته می شود.

برخی از فواید کرفس به شرح ذیل می باشد:
پوست و مو، لاغری و کاهش وزن، دیابت و قند خون، درمان سنگ کلیه، درمان کبد چرب، کاهش فشار خون و کلسترول بالای خون، بهبود هضم غذا و درمان معده درد و زخم معده، درمان سرماخوردگی و برونشیت، قویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از بیماری های چشمی مانند آب مروارید و دژنراسیون ماکولا، درمان روماتیسم، درمان میگرن، تقویت حافظه، درمان بی خوابی، درمان ورم بدن.

در هرم راهنمای غذایی، حبوبات جزو گروه گوشت محسوب می شوند ، چراكه حبوبات از نظر پروتئین غنی بوده، ارزش پروتئین آنها نسبت به گوشت كمتر است و این كمی ارزش به علت فقدان اسیدهای آمینه گوگرددار (میتونین و سیستئین) در این مواد خوراكی است. حبوبات در مقایسه با غلات، دارای پروتئینی بین 18 تا 50 درصد است، در حالی كه غلات تنها 10 تا 15 درصد پروتئین دارند. پروتئین های حبوبات معمولا از نظر لیزین غنی بوده و بهترین منابع گیاهی برای تكمیل غلات هستند. مقدار اضافه لیزین حبوبات، كمبود لیزین غلات را جبران كرده و مقدار اضافی میتونین غلات، كمبود حبوبات را از نظر این عنصر تامین می كند.بر این اساس لازم است حبوبات را همراه با غلات مصرف كنید. مصرف حبوبات به دلیل داشتن فیبر زیاد و اشغال حجم زیادی از معده، احساس سیری زودرس ایجاد كرده و به دلیل آن كه قند موجود در آن بتدریج آزاد می شود، ما را دیرتر گرسنه می كند. تحقیقات نشان داده افرادی كه 2 بار یا بیشتر در هفته حبوبات خصوصا نخود و لوبیا مصرف كنند، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ، پروستات، بروز بیماری های قلبی ـ عروقی و دیابت نوع 2 در آنها كمتر می شود. همچنین حبوبات مقاومت بدن را در برابر بیماری ها زیاد كرده و فعالیت روزانه و حافظه را افزایش می دهد. حبوبات به دلیل دارا بودن كلسیم به پوكی استخوان بویژه در دوران یائسگی زنان و دوران رشد كودكان بسیار مفید بوده و به دلیل داشتن منیزیم و پتاسیم در تعدیل فشار خون و رفع بی خوابی های شبانه بسیار توصیه می شود. آهن موجود در حبوبات به مقدار زیاد از بروز كم خونی جلوگیری كرده و ویتامین های گروه B آن نیز كه نسبت به تمام مواد مغذی موجود در آن ارجحیت دارند، در رفع افسردگی و اختلالات عصبی و بلوغ گویچه های قرمز خون موثر است. حبوبات به دلیل مواد فیبری در رفع یبوست، بواسیر و كاهش كلسترول خون نیز بسیار توصیه می شود.
بزرگ ترین نقطه ضعف حبوبات در تغذیه انسان این است كه باعث نفخ می شود. حبوبات به دلیل وجود مقدار زیادی قندهای غیرقابل جذب هنگام مصرف می توانند اختلالات گوارشی بویژه نفخ شكم ایجاد كنند. این قندها در روده كوچك هضم نمی شوند زیرا آنزیم مناسب آنها در بدن وجود ندارد. بنابراین آنها هضم نشده وارد روده بزرگ می شوند جایی كه باكتری های تخمیركننده باعث تولید گاز می شوند كه بعضا موجب عوارضی مانند اسهال، دل درد و نفخ می شود.
نکته: حبوبات خشك در صورتی كه زیاد كهنه باشند، به دلیل جمع شدن مواد غیرقابل جذب، هضم آنها بسیار مشكل خواهد بود و مقدار زیادی از مواد مغذی آن كاسته می شود. بنابراین بهتر است حبوبات را در بسته بندی های بهداشتی و تاریخ دار تهیه كنید.

مصرف روزانه سبزیجات ضامن سلامتی شخص می باشد. مصرف سبزیجات از بروز بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، دیابت، سرطان و چاقی پیشگیری می نماید. مقدار سبزیجات مورد نیاز بدن با توجه به هرم راهنمایی غذایی به طور کلی روزانه 200 گرم می باشد که این مقدار برای سالمندان بالای هفتاد سال و نوجوانان و کودکان کمتر است.
بر اساس تحقیقات جدید رنگ سبزیجات در طبقه بندی خواص آنان نقش دارد از این رو مصرف سبزیجات با رنگهای متنوع برای سلامت توصیه می گردد در واقع رنگها در سبزیجات بر خواص منحصر بفرد آنها اشاره دارد. مصرف سبزیجات با رنگهای متفاوت امکان بدست آوردن بالاترین نتیجه را برای شخص ممکن می سازد و سیستم ایمنی بدن را قوی تر می سازد و موجب طول عمر بیشتر شخص می گردد.مصرف روزانه سبزیجات یکی از عوامل مهم پیشگیری از سرطانها می باشد زیرا سبزیجات حاوی ویتامین ها و مواد معدنی هستند و دستگاه ایمنی بدن را قوی می سازند. سبزیجات نارنجی مانند هویج و کدو تنبل دارای بتاکاروتن می باشند. بتاکاروتن رنگدانه ای است که در صورت نیاز بدن در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. این ماده بدن را در مقابل سرطان ها محافظت می کند.
سبزیجات برگ سبز از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردارند در این سبزیجات کاروتنوئیدها، ساپونینها، لوتئین و فلاوونوئیدها یافت می شوند این سبزیجات فیبر، فولات و بتاکاروتن مورد نیاز بدن را دارا می باشند. این مواد بدن را در مقابل چند نوع سرطان حفظ می نمایند. کرفس، اسفناج، بروکلی و جعفری از جمله سبزیجات برگ سبز می باشند.
سبزیجات قرمز رنگ مانند گوجه فرنگی، هندوانه و کلم بنفش دارای انواع مختلفی از فیتوکمیکالها می باشند. فیتوکمیکالها اثر رادیکالهای آزاد را از بین می برند. لیکوپین یکی از فیتوکمیکالها است که پوست بدن را در مقابل اشعه خورشید محافظت می کند و کارکرد بهتر غده پروتستات را در بدن موجب می گردد.
سبزیجات خانواده کلم نیز از ارزش غذایی بالایی برخوردار می باشند به گفته محققان تغذیه این سبزیجات در پیشگیری از سرطانها موثر می باشد ایندول موجود در انواع کلم در ایجاد خاصیت ضدسرطانی کلم نقش دارد. از سبزیهای خانواده کلم می توان از بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل و کلم بنفش نام برد.
اکثر سبزیجات دارای ویتامین C فراوان هستند. ویتامین C نقش مهمی در پیشگیری از سرطانها دارد. ویتامین C به وفور در سبزیجاتی مانند فلفل، بروکلی و گوجه فرنگی یافت می شود. سبزیجات دارای کالری پایین می باشند، حجیم و سیرکننده می باشند و مصرف زیاد آنان در مقاسیه با سایر مواد غذایی بسیار کمتر موجب افزایش وزن می شود. امروزه حدوداً یک سوم ازمردم جهان با چاقی و مشکلات آن روبرو هستند از این رو مصرف مداوم و روزانه سبزیجات و میوه ها برای پیشگیری از چاقی ضروری و اثربخش است.

اکثر افراد وقتی سرما می خورند به ویتامین C روی می آورند. ویتامین C سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. بسیاری معتقدند ویتامین C تولید گلبول های سفید خون را افزایش می دهد. مزیتی که کلید از بین بردن عفونت در بدن است. میوه های حاوی ویتامین C:

  1. مرکبات
    • گریپ فروت
    • پرتقال
    • نارنگی
    • لیمو سنگی
    • لیمو ترش
  2. بلوبری
  3. کیوی
  4. ماست
  5. تخمه آفتابگردان
  6. بادام
  7. زردچوبه
  8. شکلات تلخ
  9. غداهای دریایی
  10. کلم بروکلی
  11. اسفناج
  12. زنجبیل
  13. سیر
  14. چای سبز
  15. فلفل دلمه ای قرمز
  16. مرغ و انواع ماکیان

برخی از مواد غذایی را هرگز نباید در آشپزخانه راه دهید. این مواد غذایی آن قدر ضرر دارند که نخواهید از آن ها استفاده کنید.


  • نوشاب های گازدار
  • پاپ کورن های تهیه شده در ماکروویو
  • شیرین کننده های مصنوعی
  • گوشت های فرآوری شده
  • نان سفید
  • ماست بدون چربی

در این متن با دانستنی هایی جالب در مورد برخی از مواد غذایی آشنا می شویم:


  1. خوردن یک برش پیتزا بهتر از خوردن یک کاسه غلات برای صبحانه است.
  2. غذاهای تند عمر را بیشتر می کنند.
  3. گوجه در یخچال طعمش را از دست می دهد.
  4. لیمو بیشتر از توت فرنگی قند دارد.
  5. زرده تخم مرغ بیشتر از سفید مواد مغذی و معدنی دارد.
  6. فلفل دلمه ای بیشتر از مرکبات ویتامین ث دارد.
  7. دانستنی هایی درباره غذا که کمتر کسی می داند:
    • در شرایط اورژانسی میتوان از آب نارگیل به عنوان پلاسمای خون استفاده کرد.
    • عسل تنها غذایی است که فاسد نمیشود و عمر ۳۰۰۰ ساله دارد.
    • دینامیت با بادام زمینی ساخته می شود.
    • غذاهای هواپیما خوشمزه نیستند به دلیل اینکه در هواپیما حس بویایی و چشایی ما ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش پیدا میکند.
    • گرم کردن غذا در مایکرویو مواد مغذی آن را کاهش نمیدهد. بر عکس اگر این کار درست انجام شود یکی از بهترین روش های آماده سازی غذا است.
    • بادام زمینی ها آجیل نیستند، جزو حبوبات هستند.
    • زود خوردن شام باعث چربی سوزی یبیشتری در شب میشود.
    • پنیر پفک، پنیر تلخ و فاسد و تاریخ گذشته می باشد.